HTML

A zsalugáteres naplója

Történetek a Péterzsalu vállalkozás mindennapjaiból. Tapasztalatok, érdekességek és hírek.

Utolsó kommentek

Az árnyékolókról 3. rész

2010.10.25. 09:15 Péterzsalu

Mai cikkünk a zsaluziával, a különböző textilárnyékolókkal és napellenzőkkel foglalkozik. Lássuk ezen külső árnyékoló típusok legfontosabb tulajdonságait.

A zsaluzia általában aluminiumból, ritkábban keményfából készülő külső lamellás árnyékoló. Az aluminium lamellák sokféle porszórt színben készülnek, a kemény- vagy egzóta fa lamellákat pedig magas minőségű vizesbázisú felületkezeléssel színezik. Előnye, hogy nagy méretekben elkészíthető, akár 4-5 méter széles és ugyanilyen magas is lehet egy elem. A lamellák dőlésszöge állítható, továbbá azokat vezetőszálak segítségével fel is lehet húzni. Modern megjelenésével egyaránt alkalmazható irodaházak, középületek és lakóházak árnyékolójaként is.

A textilből készült árnyékolók kecses formájukkal és egyszerű használatukkal határozzák meg főként a teraszok és kerthelységek összképét. Létezik tokozott, félig tokozott és könyökkaros változatuk. Ez utóbbinak legnagyobb ellensége a szél, mely egy vihar idején nyitva felejtett árnyékolóban komoly károsodást tud okozni. A tokozott változatnál a mozgó alkatrész és maga a napellenző textil is védve van az időjárás hatásai ellen, ezért ez a változat tartósnak mondható. A textilárnyékolók függőlegesen alkalmazott változatai közvetlenül a nyílászárók előtt állják útját a napsugaraknak, ezért nagyon hatásosak, a sötétebb színűekkel még sötétíteni is lehet a helységet.

A napellenzők családi házak, éttermek teraszai és kerthelységei árnyékolása mellett nyílászárók elé szerelve is használhatók. A napellenzők UV stabil ponyvái széles szín- és méretválasztékban kaphatók, akár vízlepergető impregnált felülettel is. A fixen szerelt változatokat nagyon masszívan kell rögzíteni, hogy viharok idején is stabilak maradjanak, a mozgathatókat pedig össze kell csukni a károsodások elkerülése érdekében. Külső árnyékolóként a napellenzők is hatékonyan állják útját a napsugaraknak vízszintesen és függőlegesen alkalmazva egyaránt.

Folytatjuk.

Szólj hozzá!

Címkék: összehasonlítás napellenző árnyékolók zsaluzia textilárnyékoló

A bejegyzés trackback címe:

https://zsalugater.blog.hu/api/trackback/id/tr42396777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása