HTML

A zsalugáteres naplója

Történetek a Péterzsalu vállalkozás mindennapjaiból. Tapasztalatok, érdekességek és hírek.

Utolsó kommentek

Az árnyékolókról 5. rész

2010.10.29. 08:00 Péterzsalu

Elérkeztünk sorozatunk utolsó részéhez, melyben a belső árnyékolók különböző típusait vesszük sorra.

Beltéri elhelyezkedésükből adódóan egyszerűbben kezelhetők, mint a kültéri típusok, hatékonyságukat tekintve viszont majdnem mindegyik belső árnyékoló alul marad az előbbiekkel szemben. Kivételt képez ez alól a fából készült belső spaletta, manapság ez a típus azonban már háttérbe szorult. Helyét az újabb, modernebb megjelenésű árnyékolók vették át.

Belső árnyékolók a függönyök, szalag függönyök, roletták, reluxák, vászonrolók és a már említett belső elhelyezésű spaletták. Rendkívül változatos színeikkel és megjelenésükkel nagymértékben meghatározzák és befolyásolják az otthon belső tereinek hangulatát, ezért alkalmazásukkor legtöbbször a belsőépítészeti szempontok kerülnek előtérbe hatékonyságukkal szemben. Bár a napsugaraknak legjobb esetben is csak a felét verik vissza, az illetéktelen külső betekintők ellen jól védenek.

A roletták, reluxák és szalag függönyök nagyon hasonló elven működnek: fel- vagy elhúzhatók és mindegyik típusnál állítani lehet a lapok vagy lamellák dőlésszögét, így szabályozva a beengedni kívánt fény mennyiségét. Anyaguk típustól függően fém, műanyag, textil, poliészter vagy akryl lehet. Hátrányukként említhető sérülékenységük, hiszen nagyon vékony és finom alkatrészekből, vezető szálakból állnak, melyek nem tolerálják a ráncigálást és durva bánásmódot.

Mai kényelmes világunkban természetesen a belső árnyékolók távvezérlése és automatizálása is megoldott. Bármelyik típus készülhet motoros kivitelben, fényérzékelőkkel ellátva és működésüket akár előre is be lehet programozni. A belső árnyékolók tehát jelentősen meghatározzák lakóterünk hangulatát, olcsóbban és egyszerűbben telepíthetők, mint kültéri társaik, azonban komoly hő elleni védekezést ne várjunk tőlük.

Cikk sorozatunkkal az volt a célunk, hogy némi segítséget nyújtsunk eligazodni az árnyékolók igen széles és színes világban. Talán jól látszik, hogy mindenki számára elérhető az igényeinek, pénztárcájának megfelelő típus. Mi természetesen a fenyőfából készült, kültéri lamellás zsalugáterek és tömör spaletták készítésében tudunk segíteni mindazoknak, akik szép és tartós árnyékolóval szeretnék nem csak óvni, de díszíteni is otthonukat.

Szólj hozzá!

Címkék: összehasonlítás reluxa árnyékolók függőny szalagfüggőny

A bejegyzés trackback címe:

https://zsalugater.blog.hu/api/trackback/id/tr812406916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása